Motorul

AutoStonny

      Creaza lucrul mecanic necesar deplasarii autovehiculului si este sursa de energie pentru celelalte componente auxiliare: sistemul de ungere, sistemul de racire, generatorul de curent (alternatorul) care incarca acumulatorul (bateria) masinii si alimenteaza instalatia electrica a masinii, compresorul sistemului de aer conditionat si pompa de presiune a mecanismului servodirectiei.

      Motorul cu ardere interna transforma energia termica care se obtine la arderea combustibilului in energie mecanica.Motorul transmisia suspensia sistemul de rulare si franare

      Exista doua tipuri de motoare cu ardere interna:


Exista doua tipuri de motoare cu ardere interna:

1. Motoare cu aprindere prin scanteie MAS - foloseste drept combustibil benzina care se aprinde de la scanteia produsa de bujie.

2. Motoare cu aprindere prin compresie MAC - foloseste drept combustibil motorina pulverizata care se autoaprinde prin compresie.

Partile componente ale motorului:

      Mecanismul motor( mecanismul biela-manivela ) are rolul de a transforma miscarea liniara (sus-jos) a pistonului in cilindru in miscare de rotatie continua a arborelui cotit.
     Pistonul este un element care se misca liniar intr-un cilindru umplut cu amestec carburant sub presiune.Indicatoare

Mecanismul motor

Indicatoare

Mecanismul motor

      Mecanismul de distributie - ansamblu de piese care asigura umplerea cilindrilor cu amestec carburant si aer si apoi evacuarea gazelor arse.
    In componenta ansamblului intra: arborele cu came, tacheti, tija impingatore, culbutori, supape si arcuri de supapa.
    Axul cu came este actionat de arborele cotit al motorului prin intermediul curele de distributie.
    Camele de pe arbore comanda deschiderea supapelor care sunt mentinute inchise de arcuri puternice.
    Tachetul transmite miscarea de al came la supape fie direct, fie prin itermediul tijei impingatoare.

Instalatia de alimentare cu combustibilla motoarele cu aprindere prin scanteie (MAS) se folosesc doua sisteme:
1. Cu injectie - carburantul este aspirat din rezervor de catre pompa de combustibil din rezervor printr-un filtru si este introdus in cilindrii sub presiune folosind pompa de injectie si injectoare.
    Injectorul introduce si pulverizeaza combustibil in camera de ardere a cilindrului. Amestecul benzina+aer se face in cilindrii.
2. Cu carburator - pompa trimite combustibilul in carburator. Carburatorul are rolul de a ” doza ” cat aer si cat combustibil intra in galeria de admisie unde se face amestecul benzina+aer.

Instalatia de ungere
    Pentru a reduce frecarea dintre piston si cilindru datorita fortelor laterale care apar in timpul functionarii, pistonul trebuie lubrifiat.
    Prin formarea unei pelicule continue de lubrifiant intre piesele aflate in miscare se micsoreaza frecarea si implicit uzura pieselor. De asemnea prin intermediul uleiului se elimina partial caldura rezultata in urma frecarii.
    Uleiul este absorbit din baia de ulei a motorului de pompa de ulei actionata de motor si trimis sub presiune in toate locurie in care apare frecarea.
    Caracteristici ale uleiului: vascozitatea, variatia vascozitatii cu temperatura,punctul de congelare, spumare, volatilitate.

Instalatia de racire

Instalatia de racire

    - La temperaturi foarte mari uleiul folosit la ungere se arde si aici apare rolul sistemului de racire care preia o parte din caldura dezvoltata prin arderea combustibilului.
    - Lichidul de racire trebuie sa mentina temperatura motorului intre anumite limite independent de temperatura mediului ambiant. Racirea insuficienta duce la supraincalzirea motorului si arderea unor piese. Pe de alta parte, temperaturile joase de afara pot dauna functionarii motorului in parametrii normali.
    - Ca lichid de racire se poate folosi apa dar apar dezavantaje ca: inghetul pe timp de iarna (poate apare fisurarea cilindrilor), depunerea de saruri minerale pe peretii sistemului de racire (nu se mai transmite caldura). Pentru a evita aceste lucruri se utilizeaza antigelul - un amestec de apa distilata cu alcool si glicerina.     - Circuitul de racire este format din: pompa de apa, care recircula lichidul din instalatie, radiatorul de racire cu ventilator, vasul de expansiune, care permite dilatarea lichidului.
    - Prin radiator lichidul de racire cedeaza in mediul ambiant o parte din caldura preluata de la motor.
    - Pompa de lichid care realizaeaza circulatia lichidului este actionata cu cureaua de distributie de arborele cu came.
    - Ventilatorul asigura circulatia aerului prin radiator porneste in functie de temperatura lichidului de racire.
Termostatul     - Termostatul are rolul de inchide sau de a deschide circuitul de racire. Cand motorul este rece, acesta inchide trecerea lichidului spre radiator.
    - Vasul de expansiune preia volumul de lichid rezultat din dilatarea lichidului de racire. Este legat de radiator printr-un furtun.

Sistemul de pornire

bujie

    - Instalatia de aprindere ( numai la MAS ) are rolul de a furniza spre sfarsitul cursei de compresie a carburantului o scanteie electrica capabila sa aprinda amestecul din camera de ardere.
    - Este alimentata de baterie si este alcatuita dintr-o bobina de inductie, un ruptor-rotor, bujii si condensator.
    - Curentul de joasa tensiune de la baterie este transformat de bobina in curent de inalta tensiune si trimis catre bujii.
    - Condensatorul ajuta la evitarea aparitiei scanteilor intre contacte.
    - Bujia este elementul care produce scanteia. Se compune dintr-un corp metalic, o izolatie ceramica si doi electrozi.

Transmisia autovehiculului

bujie

    - Este un ansamblu de organe care are rolul de a prelua miscarea de la motor, a modifica turatia si de a o distribui catre rotile autovehiculului. Cuprinde: ambreiajul, cutia de viteze, diferentialul si arborii planetari.

Ambreiajul

bujie

    - cupleaza sau decupleaza temporar motorul de cutia de viteze, implicit de restul transmisiei.La ambreiajul mecanic forta de la pedala se transmite rulmentului de presiune prin intermediul unor parghii.
    Cand pedala de ambreiaj este ridicata placa de presiune apasa discul de frictiune si miscarea se transmite de la motor catre cutia de viteze si invers.
    Cand se apasa pedela de ambreiaj furca impinge rulmentul de presiune, iar placa elibereaza discul de frictiune care pierde contactul cu motorul.

Cutia de viteze

bujie

    - Este un reductor de rotatie a motorului. Aceasta modifica forta de tractiune sau viteza cu ajutorul unor roti dintate de diametre diferite. De raportul dintre numerele de dinti sau dintre diametre depinde variatia vitezei sau a puterii. Cu cat raportul de transmisie ( diferenta intre diametre ) este mai mare, cu atat viteza rotilor este mai mica, dar creste puterea autovehicululi ( astefel raportul maxim este in treapta I de viteza ).
    Prin montarea unui pinion suplimentar, montat pe un arbore separat, devine posibil mersul inapoi al vehiculului fara a inversa miscarea de rotatie a motorului.
    Tot cutia de viteze, prin decuplarea rotilor de ax, face posibila imobilizarea autovehiculului in timp ce motorul functioneaza.

Diferentialul

    - Este un mecanism ce permite rotilor motoare sa se roteasca independent una fata de cealalta, lucru necesar in viraje unde roata exterioara parcurge o distant mai mare decat cea din interiorul virajului.

SUSPENSIA

bujie

    - Denivelarile drumurilor determina rotile sa efectueze miscari pe verticala, miscari care se transmit caroseriei.
    Arcurile fac legatura elastica dintre caroserie si roti. Cand roata ajunge la un obstacol ea urmeaza profilul drumului, dar caroseria ramane la acelasi nivel, diferenta fiind preluata de arc.
    Amortizoarele inlatura oscilatiile caroseriei.
    Amortizorul hidraulic de la automobile transforma energia cinetica data de oscilatii in caldura prim frecarea masei lichidului din cilindrul amortizorului.

SISTEMUL DE RULARE SI FRANARE
- Frana de serviciu (pedala de frana) - este un circuit hidraulic(lichid de frana) servo-asistat
- Frana de ajutor (frana de mana) - are rolul de a mentine autovehiculul imobilizat pe o panta.

Sistem franare

    Frana cu disc:   pompa de frana + conducte + etrier + placute de frana + discul de franare al rotii.

Frana cu disc

    Frana cu tambur:   pompa de frana + conducte + cilindru cu pistoane + saboti cu ferodouri + tamburul rotii.

Frana cu tambur